Copyright © 2008 by "CWwebdesign"  ·  All Rights reserved  · 
S C H O O R S T E E N V E E G B E D R IJ F
M U L T I S E R V I C E
Verlengde Elfde Wijk 11     7701 RR     Dedemsvaart   Tel: 0523 - 638280       info@smitmultiservice.nl
Veel schoorsteenbranden door harde wind
In de maand december gaat bij veel mensen de open haard weer aan. Harde wind in combinatie met een niet goed  schoongemaakte schoorsteen kan een schoorsteenbrand veroorzaken. Hiervoor waarschuwt de brandweer van op  haar website. Bij het stoken van de open haard ontstaan onverbrande deeltjes die in het rookkanaal terechtkomen.  Deze deeltjes hechten zich aan de wand van het rookkanaal en vormen een teerachtige, zeer brandbare laag die  creosoot genoemd wordt. Deze laag brandt al bij een temperatuur van ongeveer 500 graden celsius, een temperatuur die  snel bereikt wordt bij het stoken. De harde wind zorgt ervoor dat de schoorsteen hard kan trekken, waardoor de  vlammen hoog oplaaien en de kans op een schoorsteenbrand nog groter wordt. Inpakpapier is een groot risico. In de  decembermaand is ook cadeaupapier een boosdoener. Het papier van de uitgepakte cadeautjes wordt vaak in de haard  gegooid, waardoor een korte hevige vlam ontstaat. Een niet goed geveegde schoorsteen kan hierdoor makkelijk in de  brand vliegen. Het onderhoud van de schoorsteen is dus van groot belang. Meestal is het voldoende om één keer per  jaar de schoorsteen te laten vegen. Wanneer er intensief gestookt wordt is het verstandig om het kanaal twee keer per  jaar te laten vegen. Laat dit altijd doen door een erkend schoorsteenvegerbedrijf.

Rookmeldercampagne heeft effect
In november is onderzoek gedaan naar de effecten van de rookmeldercampagne. De resultaten zijn positief. Op de vraag  wat mensen van de campagne hadden gezien, antwoorde 71 % de campagne te hebben gezien; 47 % heeft de tv-spot  gezien; 28 % heeft de radiospot gehoord. Ook werd er gevraagd of de respondenten door de campagne daadwerkelijk hun  gedrag hadden veranderd. 33 % had de rookmelders gecheckt; 10 % had de batterijen vervangen; 5 % had rookmelders  gekocht; 6 % had de rookmelder op een andere plek gehangen; 8 % had de rookmelder schoongemaakt. Een ander  belangrijk gegeven was dat het aantal huishoudens met rookmelders net als vorig jaar na de campagne wederom met 5  procent gestegen is. Na twee campagnes is dit percentage gestegen van 60% naar ruim 70%.

Niet blussen met water
Als er een schoorsteenbrand ontstaat, is blussen met water geen optie.
De schoorsteen zal dan waarschijnlijk scheuren of zelfs ontploffen. Dit komt omdat één enkele liter water wordt  omgezet in 1700 liter stoom, wat de schoorsteen niet snel genoeg kan afvoeren. Daarom moet altijd de brandweer  worden gebeld!